Gyermekkorom meghatározó filmélmény a Star Wars, vagy ahogy akkor én ismertem, a Csillagok háborúja.  Olyan hatást gyakorolt rám a film, ami még ma is tart. Komplex látványvilágot és mitológiát hozott be az életembe, aminek kapcsán egy ideig teljesen elhittem, hogy én is rejtett jedinövendék vagyok és titkos erőkkel rendelkezem, például az próbálgattam, hogy le tudom-e kapcsolni a villanyt csupán az elmém erejével. Nem tudtam.

Természetesen ma már nem hiszem, hogy lenne jedierőm (bár azért titkon néha remélem), de amikor felcsendül a film főcímzenéje, valami megmozdul bennem. Semmiképpen se szeretnék belemenni a régi trilógia kontra új trilógia vitába, de a harmadik rész az egyetlen az új szériából, amit időnként előveszek és belenézek, megnézem. Az első kettőt kár volt leforgatni. Olvastam valahol és teljesen egyetértek, hogy Lucas ezt a három filmet tetemes vagyonának további növelése miatt készítette el.

Az apropóját az adja ennek az írásnak, hogy kicsivel több mint egy év múlva ismét felcsendül a jól ismert filmzene és új Star Wars film kerül a mozikba. És ahogy figyelem a híreket, és elhihetitek, figyelem, ez egy olyan film lesz, amit érdemes várni. A rendező J.J. Abrams, az az arc, aki kellő tisztelettel nyúl a témához, de mégis van benne annyi innováció, hogy egy olyan filmet készítsen, ami jelenleg is nézhető és nem csak a 10 év körüli korosztálynak.

Ennek egy egyértelmű bizonyítéka, hogy ahol lehet, eredeti díszletekkel dolgozik, hogy a végtermék ne legyen CGI (számítógép generálta) gumicsont, ami annyira meghatározta az előzménytrilógia első két részét. Ezt a posztot az ihlette, hogy kiszivárgott néhány koncepciórajz, ami valószínűleg ilyen formában soha nem lesz benne filmben, de meghatározza azt a látványvilágot, ami teljesen új és mégis annyira ismerős. És igen, megjött a nagy Star Wars-érzés, amikor néztem őket.

Kifejezetten örülök, hogy a klasszikus trilógia karakterei köré épül a film. Azokat a filmeket ezeknek a színészeknek a közös játéka vitte el. Jó lesz őket ismét együtt látni a régi karakterekben. A mostani film állítólag Han Solo karaktere köré épül, aki mindig is a kedvenc karakterem volt.

 Itt jut eszembe egy személyes történetem erről. Kissrác koromban annyira szerencsés voltam, hogy kaptam a szüleimtől egy eredeti Mattel Han Solo figurát, amit nagyon nagy becsbe tartottam. Történt egyszer, hogy öcsém gondolt egyet és természetesen a megkérdezésem nélkül, hiszen úgy sem engedtem volna meg, bevitte a suliba, ahol vagy elhagyta, vagy valaki ellopta tőle. Ez akkor még nagyon drága és nagyon ritka ereklye volt. Amikor kiderült, nagyon nagy botrányt csináltam belőle, volt neki R2-D2 figurája, azt oda akarta adni cserébe, de az kit érdekel!  A Han Solo figurám! Nagyon nehezen tettem túl rajta magam. Abban az időben a szüleim már nem vettek még egyet és ezt még évekkel később is felhánytorgattam az öcsémnek. A történet slusszpoénja, hogy a harmincadik szülinapomra kaptam tőle egy Han Solo figurát, ami nagyon meghatott és nagyon örültem neki.

Szóval nagyon várom a filmet, még így negyven felett is. Biztos vagyok benne, hogy mikor felcsendül majd a főcímzene, azonnal előbújik belőlem az a gyerek, aki megbabonázva nézte, hogy úszik be a csillagromboló a képbe, és érezte, nem akarja, hogy vége legyen a filmnek. Az mondjuk biztos új lesz,  hogy együtt izgulom végig a történetet a gyerekeimmel. Akik bár kedvelik ezt a dolgot, de nem értik meg, mire ez a nagy felhajtás.

Én értem, és még jó páran rajtam kívül is értik, azoknak üzenem, nincsen már messze, kitartás.